Blaty kamienne - Faq - pytania i odpowiedzi

Blaty wykonane z odpowiedniego kamienia nie rysują się. Odpowiedni kamień to granit lub kwarcyt. Stosując te dwa kamienie na blaty mamy pewność, że nigdy się nie porysują. Blaty wykonane innym materiałem, który również się nie rysuje jest konglomerat kwarcytowy lub kwarco- granit.Sa to materiały sztuczne przeznaczone typowo do wykonywania blatów kuchennych i łazienkowych. Natomiast blaty , które mogą się rysować to blaty kuchenne z marmuru, piaskowca lub betonu.

Jeżeli chodzi o rodzaj materiału to najlepszym wyborem będzie granit lub karcyt ( kwarc ), a jeżeli chodzi o materiały sztuczne to najlepszym wyborem na blat łazienkowy lub kuchenny będzie konglomerat kwarcowy ( kwarco- granit).

Jeżeli chodzi o praktyczność w użytkowaniu najlepszym będzie kolor jasny ( biały, szary, beżowy, kremowy) z delikatnym wzorkiem. Nie widać na takim blacie plam . Natomiast czarny blat lub grafitowy jest mniej praktyczny , chociaż bardziej elegancki, ale widać na nim każdą plamę( również odbite palce).W przypadku gdy chcemy kolor dobrać do wnętrza są dwie szkoły:
  • Kolor blatu odcina kolory podłogi i frontów meblowych, czyli blat kuchenny jest całkowicie inny od kolorów w kuchni,
  • Kolor blatu kuchennego jest utrzymywany w identycznej kolorystyce i tonacji jak reszta kuchni, czyli dopasowywane do frontów mebli i podłogi.

Jeżeli chodzi o praktyczność w użytkowaniu to najlepszej jakości będą blaty granitowe, blaty z kwarcytu ( kwarcu) lub blaty z konglomeratu kwarcowego ( kwarco- granitu ). Sa to blaty odporne na zarysowania i zabrudzenia. Od strony praktycznej można się też zastanowić nad wyborem koloru, ponieważ na blatach czarnych i w ciemnych kolorach będzie widać wszystkie plamy. Tym bardziej , gdy w domu mieszkają dzieci, mycie zębów jest często związane z pochlapanymi blatami. Przy blatach jasnych i w jasnych tonacjach, problem plam jest niewielkim kłopotem. Natomiast jeżeli chodzi o jakość materiału to naturalny kwarcyt ( kwarc) i granit to najlepszy wybór.

Obecnie najbardziej popularna grubość blatów kuchennych i łazienkowych to 2 cm. Kilka lat temu podstawową grubością było 3cm, a nawet 5cm. Obecnie architekci i projektanci wnętrz preferują blaty 2 cm.

Blaty do hoteli muszą być dużo bardziej praktyczne, niż blaty kuchenne w domu. Najlepszą jakość zapewniaja blaty z granitu, można również zastosować blaty z kwarcytu ( kwarcu) jednak cenowo są droższe od blatów granitowych. Jeżeli chodzi o utrzymanie czystości , blaty w jasnym kolorze, na pewno będą lepszym wyborem ,niż blaty czarne lub w ciemnych kolorach. Jeżeli chodzi o rodzaj powierzchni najlepszym rozwiązaniem będzie powierzchnia matowa – szczotkowana. Przy intensywnym szczotkowaniu nie będzie widać zarysowań. Natomiast przy powierzchni polerowanej – błyszczącej , przy nieprawidłowym użytkowaniu mogą się pojawić po kilku latach matowe plamy.

Materiałem nieodpowiednim na blaty kuchenne jest: Marmur, Piaskowiec, Beton, Aglomarmur - wspólną cechą tych materiałów jest ich brak odporności na zarysowania i skłonność do powstawania plam. Blaty kuchenne lub łazienkowe wykonane z tych materiałów po kilku miesiącach użytkowania będą porysowane, poplamione i częściowo matowe. Najgorsze jest to ,że tych usterek nie da się naprawić na miejscu u klienta. Żaden profesjonalny kamieniarz nie zaproponuje swojemu klientowi blatu kuchennego z marmuru lub Aglomarmuru.

Do takich pomieszczeń, gdzie nie wymagana jest super estetyka i specjalna kolorystyka można stosować blaty niskobudżetowe czyli tanie, a praktyczne. Najlepszym wyborem będzie blat granitowy w szarym kolorze. Jest to blat z niską budżetową ceną i praktycznym kolorem, a jednocześnie jest odporny na zarysowania i plamy.

W tym wypadku mogą być potrzebne dwa rodzaje blatów.
  • Blat roboczy przy którym wyrabiane są i wydawane wyroby cukiernicze. Taki blat – ladę najlepiej wykonać z granitu lub z kwarcytu ( kwarcyt). Blat taki będzie odporny na plamy powstałe w wyniku przygotowania artykułów cukierniczych lub kawy.
  • Blat na stoliki lub lady dla klientów. Można wykonać z granitu, kwarcytu ( kwarcu) lub kwarco- granitu ( konglomeratu kwarcowego). Materiały te mają duży wybór kolorystyczny, są odporne na plamy i zarysowania w tym wypadku najczęściej wybierane są blaty z kwarco –granitu, ponieważ ich duży wybór kolorów pozwala dopasować je do każdego wystroju wnętrz. Dodatkową zaletą tego materiału jest jego przyjemny dotyk ( nie jest zimny, tak jak granit ).

Najczęściej stosowane blat do restauracji, drink barów są wykonane w kolorystyce ciemnej lub czarnej. Są wykonane z granitów w kolorystyce ciemnej lub czarnej. Plusem takiego wyboru jest ekskluzywny wygląd, minusem to ,że się palcuje.

Najlepszym wyborem będzie kwarco – granit ( konglomerat kwarcowy) w jasnym kolorze. Na takim blacie roboczym nie ma żadnych mikropęknięć, ani żadnych mikrodziurek, co często występuje w naturalnych kamieniach takich jak granit lub kwarcyt ( kwarc) dzięki gładkiej powierzchni jest łatwy w utrzymaniu czystości. Nie wsiąkają w niego również oleje i tłuszcz z produktów spożywczych. Kwarco-granit to idealny blat roboczy. Jedyny minus- można na nim stawiać potrawy w naczyniach rozgrzanych maxymalnie do 140 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury na blacie mogą zostać ślady. Jeżeli w pizzerii część blatu ma służyć do odkładania bardzo gorących naczyń lepszym wyborem będzie zastosowanie blatu – lady granitowej. Materiał ten jest całkowicie odporny na bardzo wysokie temperatury.

Kiedyś wykonywane dość często, obecnie projektanci i architekci projektują blaty z prostymi rogami i krawędziami. Teoretycznie okrągłe rogi mają chronić przed bolesnym uderzeniem w taki blat. W praktyce uderzenie w zaokrąglony czy prosty róg boli tak samo.

Praktyczność blatów kamiennych polega na ich bezproblemowym użytkowaniu. Raz wykonane blaty z granitu lub kwarco- granitu będą służyć przez dziesiątki lat. Blaty z kamienia są odporne na rysy, plamy z produktów spożywczych i odporne na wysokie temperatury. Z tego powodu na blatach granitowych możemy kroić np. pomidora , blat ani się nie porysuje , ani nie poplami. Możemy też na taki blat granitowy odłożyć gorący garnek bez uszczerbku na jego powierzchni. Jeżeli chodzi o praktyczność , estetykę i bezpieczeństwo użytkowania to blaty wykonane z kamienia naturalnego nie mają konkurencji.

Blaty kuchenne wykonane z granitu jak i z konglomeratu właściwie są niezniszczalne. Ciężko jest je poplamić , nie da się ich porysować, a dodatkowo granit odporny jest na wysokie temperatury. Jedynie jak je można uszkodzić ro uderzając w nie ciężkim przedmiotem np. młotkiem, ale w praktyce nikt tego nie robi więc można powiedzieć ,że blaty wykonane z kamienia nie ulegają zniszczeniu.

Wszystko zależy od tego co jest dla nas najważniejsze. Jeżeli mówimy o praktyczności to granit i kwarcyt ( kwarc ) są najbardziej praktyczne. Jeżeli mówimy o cenie to najlepszym wyborem z materiałów naturalnych – granit,ą z materiałów sztucznych – kwarcogranit ( konglomerat kwarcowy). Jeżeli mówimy o kolorach to najładniejsze są: kwarcyty ( kwarce) , jeżeli mówimy o dużym wyborze kolorów to największy wybór mamy w konglomeratach kwarcytowych ( kwarco – granitach).

Cena metra kwadratowego blatu kuchennego, zależy od materiału jaki zostosujemy. Jeżeli blaty kuchenne zostaną wykonane z granitu, cena zaczyna się od 800 zł za m2. Jeżeli blaty kuchenne będą wykonane z kwacogranitu lub konglomeratu kwarcowego, cena zaczyna się od 700 zł za mm2.

Aby obliczyć powierzchnie blatów kuchennych, należy blat podzielić na prostokątne odcinki. Następnie każdy z prostokątów pomnożyć – długość razy szerokość. W kolejnym etapie dodać wszystkie wyniki, dzięki którym otrzmamy całą powierzchnie blatów kuchennych w metrach kwadratowych. Podpowiedź: większość blatów ma szerokość 60 cm.

Cenę blatu trudno wyliczyć samemu, ponieważ na cenę składa się z bardzo wiele czynników takich jak:
  1. cena metra kwadratowego
  2. cena obróbki
  3. cena montażu
  4. cena transportu
  5. cena pomiarów
  6. cena materiałów dodatkowych
Każda z tych cen, jest również zmienna, dlatego po indywidualną wycenę zapraszamy do kontaktu osobistego lub e-mailowego.

W zależności z jakiego materiału są wykonane twoje blaty, należy zwrócić na różne kwestie. Blaty granitowe, wymagają najmniej naszej uwagi. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to zakonserwować go raz w roku. Blaty kuchenne wykonane z kwarcgoranitu-konglomeratu kwarcowego, tak jak w przypadku blatów granitowych, wystarczy je raz w roku zakonserwować. Jednak w przeciwieństwie do blatu granitowego, na którym można położyć gorący garnek bezpośrednio na jego powierzchni, przy blatach z kwarcoganitu, należy zastosować podkładkę, ponieważ gorący garnek może zostawić ślad na jego powierzchni. W razie poplamienia blatu – sokiem/ tłuszczem lub barwnikiem, należy w miarę możliwości jak najszybciej go wytrzeć, aby zapobiec wsiąknięciu substancji w strukturę blatu.

Ogólnie blaty z kamienia naturalnego i kwarcogranitu-konglomeratu kwarcowego ciężko jest zniszczyć lub uszkodzić. Jednak jest to możliwe na przykład: - używanie noży porcelanowych amiast stalowych, może porysować blat. - zostawianie substancji barwiących rozlanych na blacie na kilka godzin, może skutkować ich trwałym poplamieniem. - odkładanie wrzących garnków lub brytfanek prosto z pieca bezpośrednio na blat, może odbić ślad lub zmatowić powierzchnię (odkładanie gorących lub ciepłych garnków – nie powoduje uszkodzeń.) Pamiętając o tych prostych zasadach, będziemy się mogli wiele lat cieszyć naszymi blatami.

Są dwie podstawowe zasady:
  1. Dobieramy kolor blatów starając się żeby ich kolor zgrywał się kolorami wnętrza.
  2. Dobieramy kolor blatów, aby wprowadzić kontrast, czyli blaty całkowicie inny kolor niż reszta wnętrza.

Do nowoczesnych kuchni, najczęściej są stosowane blaty grubości maksymalnie 2 cm, krawędzie proste, kolory jasne, szare, ciemne, lub grafitowe.

W klasycznej kuchni, grubość blatu minimum 2cm, bardzo często grubsze, 3,4 a nawet 5 cm, krawędzi bardzo często zaokrąglone, kolory żółte, beżowe, rzadziej białej i czarne.

Odpowiedź jest bardzo prosta, oczywiście, że kamień naturalny. We wszystkich aspektach kamień naturalny przewyższa tekturowo wiórowe blaty z mdf.

Wbrew pozorom marmur a granit to nie to samo, na blaty kuchenne tylko granit, z marmuru absolutnie nie wskazane. Dlaczego? Ponieważ blat granitowy spełnia wszystkie potrzebne funkcje, marmur po dwóch miesiącach użytkowania będzie porysowany, matowy i poplamiony, ponieważ jest to miękka skała, którą łatwo uszkodzić.

Oczywiście, że są odporne na wilgoć, również na większą ilość wody. Woda wylana na blat nie wsiąka i nie jest wstanie go zniszczyć.